Montag, 28. Januar 2013

Prajitura cu nuca si alune


Bisquit:
200g faina
100g unt
80g zahar
1 ou
2 linguri suc de lamaie
1 lingurita praf de copt
2 linguri smantana

3-4 linguri cu gem

Toate ingredientele (in afara de gem) le omogenizam bine si aluatul obtinut il dam la frigider pentru ca. o ora. Il intindem si il punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Se coace la 180 Grade ca. 10-15 minute. inca cald ungem gemul pe el si lasam sa se raceasca.

Pandispan:
4galbenusuri
150g de zahar
2 linguri apa
100g ciocolata de menaj
3 linguri cu cafea lichida
100g nuca taiata marunt
100g alune macinate
100g faina
1 lingurita praf de copt
4 albusuri
2 linguri zahar
2 linguri apa

Galbenusurile se mixeaza foarte bine cu zaharul, incet adaugam cele2 linguri de apa. Ciocolata se taie marunt
si se topeste in cafea pe foc mic.

Incet adaugam amestecul cafea-ciocolata in masa de galbenus-zahar, cind este omogenizat adaugam nuca, alunele si faina amestecata cu praful de copt.

Batem albusul cu zaharul si apa si amestecam cu grija in compozitia de mai sus.
Tapetam tava cu hartie de copt si intindem aluatul in ea.
Se coace la 180 Grade ca. 20 de minute. Cind s-a racit punem pandispanul peste bisquitul uns ce gem si deasupra il ungem cu urmatoarea glasura:

Glazura de ciocolata:
150g zahar
125ml apa
100g ciocolata
40g unt

Se amesteca zaharul cu apa si se fierbe pe foc mic pana se ingroasa. Recipientul in care fierbem se acopera in tot acest timp cu un capac. Cind s-a ingrosat ( trebuie sa arate ca mierea) adaugam ciocolata, dupa ce aceasta s-a topit,  luam de pe foc si amestecam si untul.
Mestecam compozitia pana se raceste si devine groasa. Cu ea acoperim prajitura si o lasam pana a doua zi.

Taiem si decoram dupa preferinta.
Fiind si nepoteii mei dulci la mine au vrut si ei sa decoreze, astfel am decupat patru inimioare din prajitura, am incalzit un pic de gem, l-am dat printr-o sita mica si am uns suprafata de ciocolata cu ea. Din fondant am decupat cu acelasi decupator inima si le-am lipit peste prajitura. I-am ajutat sa le faca cum le-au dorit.
Cel mare (diferenta intre ei este de exact doua minute, dar sint total diferiti), este meticulos si foarte atent la tot ce face. Uitati-va la bombonelele de pe evantai si cele de pe margine, le-a pus perfect unul langa altul. Cel mic este nerabdator si vrea sa faca totul odata, le-a pus cum le-a nimerit, dar stia perfect ce dorea sa-i mai decupez, ce mai vrea sa lipeasca pe inimioara, pana nu a aratat asa cum si-a inchipuit el nu s-a  lasat. La urma au fost amandoi tare multumiti si mandrii de capodoperele lor, Cand a venit mamica lor sa-i ia acasa i-au prezentat operele si au povestit cu lux de amanunte cum le-au facut. Apoi le-au impachetat frumos si le-au dus acasa sa le vada si tata.
Iata aici si o fotografie cu ei si mama lor cantandu-ne melodii de Craciun sub pomul de iarna.







Donnerstag, 24. Januar 2013

Globuri


Din resturile care au ramas de la prajituri prin taierea marginilor si din crema ramasa am facut aceste globuri. An de an faceam din ele mici bile pe care le dadeam prin cacao, nuca de cocos sau nuci, dar in acest an m-am hotarit sa fac altceva.

Am sfaramat cu furculita bucatile de prajituri, am adaugat crema ramasa si citeva picaturi de Amaretto. Le-am asezat in cupe rotunde in care am pus folie alimentara si am lasat la frigider citeva ore.

Cu crema ganache am lipit cite doua cupe si am dat si pe margini. Sint sigura ca merge si cu unt, dar mi-a ramas  din crema cu care am invelit si tortul de Craciun, astfel am folosit-o aici. Apoi am invelit fiecare bucata in parte cu fondant.
Am scos  forme din diferite Mould-uri, am lipit pe globuri, iar la sfarsit am presarat putin  Jeweler Silver pe fiecare. Ramanand inca compozitie dar nu deajunsa pentru inca un glob rotund am facut atunci unul lunguiet si doua"cadouri". 
Astfel aratau la sfarsit:


Mittwoch, 23. Januar 2013

Prajitura cu glasura de fondant

Aproape toate retele mele sint din Banat. Aici mi-am petrecut copilaria intr-un sat frumos cu multe traditii care erau respectate pina in cel mai mic detaliu. In fiecare duminica se facea o prajitura, iar de sarbatori se faceau o multime.
Mama le facea cu mare drag si fiind singura fiica eram si eu mereu "ocupata" pe langa ea.
Iata o prajitura din colectia Olgai Farcas, cea care se ocupa de torturi si prajituri la fiecare nunta sau botez in sat.

Pandispan:
4 galbenusuri
125g zahar
150g faina
1 lingurita praf de copt
4 albusuri
coaja rasa de lamaie

Bisquit:
350g faina
200g unt
100g zahar
1 pachet zahar vanilat
2 oua
2 linguri de lapte
1 lingurita praf de copt
1 lingura smantana

gem de caise ( sau de care preferati)

Crema:
150g zahar
150g unt
coaja si suc de la 1/2 de lamaie

Fondant:
100g zahar pudra
1 albus de ou
1 lingurita unt
culoare alimentara

Pentru bisquit stingem praful de copt cu cele doua linguri de lapte si amestecam toate ingredintele rapid.  Aluatul obtinut il punem intr-o folie alimentara si il dam pentru 30 de minute la frigider.

Intre timp facem pandispanul. Mixam galbenusurile cu zaharul, 2 linguri de apa si coaja de lamaie, pana obtine o culoare alba. Se adauga faina amestacata au praful de copt si incet se incorporeaza in amestecul ou-zahar. Albusurile se bat spuma cu 1 lingura de zahar si 2 linguri de apa. Cu grija amestecam de jos in sus albusurile.
Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem la 175 Grade ca. 10 minute. Lasam sa se raceasca.
Scoatem aluatul de bisquit din frigider, il impartim in doua.
Intindem foile si le coacem pe rand la 200 Grade ca. 10 minute. Cind sint inca calde le ungem cu gem si le lasam sa se raceasca.
Crema: La zahar adaugam 5 linguri de apa si fierbem pe foc mic un sirop, cind se ingroasa il lasam sa se raceasca. Untul il mixam spuma si incet punem cite o lingura de sirop in el si amastacam bine de fiecare data. La sfarsit adaugam si coaja si sucul de lamai.
 Impartim crema in doua, intindem peste gemul de  pe primul bisquit peste ea punem pandispanul si intindem si pe el restul de crema. Al doilea bisquit il punem cu partea de gem pe crema.

Fondant: Amestecam toate ingredientele si mixam bine, apoi coloram cu un pic de culoare roz (sau pe cea care o preferati) si intindem acest amestec peste prajitura. Lasam peste noapte sa se usuce,a  doua zi o taiem si o decoram.
Inainte de a se usca in intregime fondantul este bine sa ne facem cu un cutit ascutit forma taieturii caci dupa  aceea el se mai sparge in unele locuri. Asa mi s-a intamplat mie de aceasta data, am uitat sa fac la timp acest pas.
Dar cu toate astea gustul ramane la fel si anume bun, bun de tot.




  


Mittwoch, 16. Januar 2013

Floare de mac


Pentru mijlocul florii facem o bila rotunda din pasta verde deschis.

Cu o penseta de flori facem citeva adancituri de jur imrejur,
la fel si deasupra bilei
ungem un pic de lipici de flori pe crestaturile de deasupra si le pudram cu putin gris pe care l-am colorat cu o culoare gri, pentru a reda semintele de mac, lasam sa se usuce peste noapte.
Petalele le decupam pe planseta de lucru cu adincituri, pentru a putea introduce o sarmulita de flori de 26-gauge.

Asezam petala intr-un Veiner pentru ai da striatiile necesare.
Folosim buretele plat si cu un Ball Tool de marime medie subtiem marginile (cu cit este bila mai mica cu atit va increti marginile mai mult).
Coloram petalele, atit la suprafata cit si spatele ei, cu putin Black si Lemon Ice.
Lasam si petalele sa se usuce bine, eu am facut trei petale mari si doua mici.
Pentru boboc am facut o bila rotunda in care am facut o adancitura pe mijloc de jur imprejur.
Cu ajutorul instrumentului Dresdner Tool am deschis putin partea dreapta in care am introdus o petala mica, pe care am rulat-o un pic.
Cu o forfecuta ascutita am taiat tepi in bila si astfel a fost gata si bobocul.
Am mai facut citeva bile cu tepi si citeva frunze, am lasat totul peste noapte la uscat.
A doua zi am mai pus citeve stamine negre ( daca nu aveti puteti colora albe cu o culoare negra) pe sarmulita 26-gauge

 si am asamblat floarea.