Mittwoch, 23. Januar 2013

Prajitura cu glasura de fondant

Aproape toate retele mele sint din Banat. Aici mi-am petrecut copilaria intr-un sat frumos cu multe traditii care erau respectate pina in cel mai mic detaliu. In fiecare duminica se facea o prajitura, iar de sarbatori se faceau o multime.
Mama le facea cu mare drag si fiind singura fiica eram si eu mereu "ocupata" pe langa ea.
Iata o prajitura din colectia Olgai Farcas, cea care se ocupa de torturi si prajituri la fiecare nunta sau botez in sat.

Pandispan:
4 galbenusuri
125g zahar
150g faina
1 lingurita praf de copt
4 albusuri
coaja rasa de lamaie

Bisquit:
350g faina
200g unt
100g zahar
1 pachet zahar vanilat
2 oua
2 linguri de lapte
1 lingurita praf de copt
1 lingura smantana

gem de caise ( sau de care preferati)

Crema:
150g zahar
150g unt
coaja si suc de la 1/2 de lamaie

Fondant:
100g zahar pudra
1 albus de ou
1 lingurita unt
culoare alimentara

Pentru bisquit stingem praful de copt cu cele doua linguri de lapte si amestecam toate ingredintele rapid.  Aluatul obtinut il punem intr-o folie alimentara si il dam pentru 30 de minute la frigider.

Intre timp facem pandispanul. Mixam galbenusurile cu zaharul, 2 linguri de apa si coaja de lamaie, pana obtine o culoare alba. Se adauga faina amestacata au praful de copt si incet se incorporeaza in amestecul ou-zahar. Albusurile se bat spuma cu 1 lingura de zahar si 2 linguri de apa. Cu grija amestecam de jos in sus albusurile.
Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coacem la 175 Grade ca. 10 minute. Lasam sa se raceasca.
Scoatem aluatul de bisquit din frigider, il impartim in doua.
Intindem foile si le coacem pe rand la 200 Grade ca. 10 minute. Cind sint inca calde le ungem cu gem si le lasam sa se raceasca.
Crema: La zahar adaugam 5 linguri de apa si fierbem pe foc mic un sirop, cind se ingroasa il lasam sa se raceasca. Untul il mixam spuma si incet punem cite o lingura de sirop in el si amastacam bine de fiecare data. La sfarsit adaugam si coaja si sucul de lamai.
 Impartim crema in doua, intindem peste gemul de  pe primul bisquit peste ea punem pandispanul si intindem si pe el restul de crema. Al doilea bisquit il punem cu partea de gem pe crema.

Fondant: Amestecam toate ingredientele si mixam bine, apoi coloram cu un pic de culoare roz (sau pe cea care o preferati) si intindem acest amestec peste prajitura. Lasam peste noapte sa se usuce,a  doua zi o taiem si o decoram.
Inainte de a se usca in intregime fondantul este bine sa ne facem cu un cutit ascutit forma taieturii caci dupa  aceea el se mai sparge in unele locuri. Asa mi s-a intamplat mie de aceasta data, am uitat sa fac la timp acest pas.
Dar cu toate astea gustul ramane la fel si anume bun, bun de tot.




  


6 Kommentare:

  1. Cunosc traditia.
    Si da, sint de acord - bune prajiturile.
    Variate, marunte, fix cit o inghititura.
    Si se dau si la pachet :D.

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Exact; toate aceste amintiri ne vor insoti o viata, este bine sa dam si noi mai departe tot ce ne-a placut. Multumesc de vizita draga Kyra!

      Löschen
  2. Wow! Gleich 3 Rumänische Rezepte. Das ist ja ein toller Auflug in eine andere Kultur. Die Gebäcke sehen ja wirklich schön und lecker aus.

    Liebe Grüße
    Anna

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Danke liebe Anna, die Rezepte für die anderen zwei werde ich demnächst auch posten.
      LG

      Löschen